Tervetuloa kisaamaan!

KOTIVESIULTRA on nettikilpailu melojille

1. Kilpailulajeja on kaksi:

A. 100km

B. 24h

2. Kilpailusarjoja on kaksi:

A. Kilpasarja

B. Joki- ja retkisarja

maanantai 10. syyskuuta 2012

Skinner 18 S

Kuva: Timo Lehtonen

Eräketun sivuilla on katsaus ja pari kuvaa Skinner 18 S -prototyypistä. Proto on pelkkää maalattua lasikuitumattoa. Gelcoatit tulevat sitten myöhemmin.

Protoa on koemelottu jo siellä täällä. Nyt kajakki oli jälleen matkalla. En saanut koemelontaa järjestymään, mutta onnistuin juttelemaan hetken Timon kanssa. Vanhemmat nettisurffaajat muistanevat keltapohjaisen melonta.fi-sivuston, jossa Timo Lehtonen luonnosteli ihannekajakkiaan. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin proto kulkee jo laineilla.

Pohja on keskeltä pyöreä. Pyöreällä pohjalla on pienin märkäpinta-ala ja pienin kulkuvastus. Englanninkielisessä tekstissä käytetään usein termiä skin friction, jos joku innostuu googlailemaan. Pitkänmatkan kilpailijalle alhainen kulkuvastus tavoitenopeudessa on usein maksiminopeutta tärkeämpi ominaisuus.

Pyöreä pohja tuo kevytkulkuisuutta, mutta myös jonkun verran alkukiikkeryyttä. Kajakin lievää alkukiikkeryyttä Timo suhteutti kertomalla, että se on alkutukevampi kuin Streamliner tai Inuk. Alkukiikkeryyden tuntu on henkilökohtainen asia. Toiselle tärisevän alkukiikkerä kajakki on toiselle jokakelin työjuhta. Henkilökohtaiseen tasoon suhteutettu liiallinen alkukiikkeryys heikentää käytettävissä olevaa melontapotentiaalia. Tekniikka takkuaa eikä voima siirry tarkoituksenmukaisesti veteen. Skinnerin pitäisi olla kaikkien merikajakeilla meloneiden opittavissa.

Protossa on kiinteä evä, mutta sarjamalleihin tulee säätöevä. Timo kysyi, että milläs nopeusalueella retkisarjassa ultraavan kajakin pitäisi olla kevytkulkuinen. Vastasin että 9kmh ja hiukan yli. Timon mukaan karkea protoversio kulkee jo erittäin kepeästi 9 ja 9+ nopeutta. Sarjatuotannossa gelcoatilla päällystetty liukuneekin vielä hieman kevyemmin.

Jos tämän lukijoissa on joku, joka on päässyt Skinneriä testaamaan joko HSKG:ssa tai muualla niin olisimme kiinnostuneet kommenteista.

Jäämme odottamaan sekä kommentteja että kevään testejä.
Kuva: Timo Lehtonen

P.S. youtuben haku Skinner 18 S tuo pari minuuttia liikkuvaa kuvaa uutuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti