Tervetuloa kisaamaan!

KOTIVESIULTRA on nettikilpailu melojille

1. Kilpailulajeja on kaksi:

A. 100km

B. 24h

2. Kilpailusarjoja on kaksi:

A. Kilpasarja

B. Joki- ja retkisarja

torstai 17. marraskuuta 2011

Nopeaa kajakkia hakemassa? - New Wave

Kajakin nopeuteen vaikuttavat rungon pituuden ja leveyden suhde sekä pohjan märkäpinta-ala. Karkeasti tuomittuna V-pohjaisissa on suurempi märkäpinta-ala kuin pullopohjaisissa. Eli pullopohjaiset uivat kepeämmin. Tähän en listaa matemaattisia perusteluja edellä mainituille hypoteeseille, mutta lupaan kaivaa ne seuraavaan esilletuloon.

Kannattaa muistaa, että kajakin nopeus ja kevytkulkuisuus ovat kaksi eri asiaa. Tai oikeastaan se on hetteikkö, jossa terminologialla on merkitystä. Suojuoksu ei ole vahvimpia alueitani, joten mennään esimerkeillä. Käytän esimerkkinä lemmittyäni Kayak Sportin Artisania ja nopeiden kajakkien sankaria Nelon Inukia. Molemmat ovat omalla sarallaan klassikoita ja ikoneita.

Yksinkertaistan äärimmilleen. Inuk on nopea ja Artisan on kevytkulkuinen.

Suomeksi se tarkoittaa sitä, että sileällä vedellä Artisania meloo nopeudella 7-8 km/h vähemmillä tehoilla kuin Inukia. Kun oikein revitään Inukia pystyy melomaan nopeammin kuin Artisania. Melontanopeuden ollessa noin 9 km/h on Inuk kevytkulkuisempi.

Tämä siis pelkän runkovastuksen mukaan arvioituna.

Inukissa melonta-asento ja kajakin kapeus mahdollistavat tehokkaamman jalkojen käytön. Inukin kapea kansi mahdollistaa myös tehokkaamman melan käytön. Yhtälailla kesivertomeloja etenkin väsyneenä saattaa tuntea Inukin kiikkerämpänä. Epävarmuuden tunne vaikuttaa melontatekniikkaan. Kokenut meloja väsyneenäkin pystynee tuottamaan Inukilla parempia tehoja kuin Artisanilla. Keskivertomeloja taas saa itsestään irti pitkillä matkoilla enemmän Artisanilla (tai vast).

Mitä me tästä opimme. Se sinulle oikea kajakki on sellainen, joka kulkee kevyesti ja jota pystyt melomaan rennosti kaikissa olosuhteissa. Rauli Rautavuori meloo Inukiaan kaikissa keleissä rennosti. Minä en melo Inukia rennosti kuin suht tyvenellä (toistaiseksi).

Irlannin ympärimelonnan ennätysmiehet harkitsivat ottaako Inukin vain Rockpoolin Taranin. Valinta päätyi Taraniin. He arvelivat, että kovassa kelissa uupuneina Inuk olisi heillekin liian kiikkerä. Mahdollisen uupuneisuuden aste oli määritelty erittäin korkeaksi. Tavoitteena oli meloa hard-core kierros Irlannin ympäri vähillä varusteilla mahdollisimman nopeasti mukavuudesta piittaamatta.

Pikainen kalustoarvio Taranista linkissä:

http://roundireland2011.blogspot.com/2011/05/gear-reviews-rockpool-taran.html

Inuk on edelleen nopeiden kajakkien klassikko. Muitakin nopeita ja kevytkulkuisia toki löytyy. Olen koonnut alle kuvakavakadin nopeista ja kevytkulkuisista tai sellaiseksi väitetyistä kajakeista. Niitä kaikkia yhdistää yhteinen piirre. Kajakin vesilinjan pituutta on pyritty kasvattamaan keulan pystysuoralla muodolla. Muoto on tuttu nopeista moottoriveneistä, purjeveneistä, surffisuksista, kilpakajakeista ja sulkavalaistista soutuveneistä. Osalla on näyttöjä, osalla ei. Oman artikkelin aihe olisi niiden käyttäytyminen erilaisssa tuuliolosuhteissa ja surffissa.

Osaa alla mainittuja kajkkeja on koeteltu kokeneissa käsissä Suomessakin. Rauli Rautavuoren blogia selaamalla löytyy kattavia analyyseja ainakin Inukista (se referenssi, joka ei löydy kuvista), Taranista, Nemosta ja Speedlinerista.

http://raulirautavuori.wordpress.com/

Ja tässä nämä uuden aallon kajakit:

Point65 XP18
Kuva: http://www.point65.com

Rockpool Taran
Kuva: http://www.rockpoolkayaks.com/

Epic 18X Sport
Kuva: www.epickayaks.com

Lettmann Speedliner
Kuva: www.lettmann.de

Valley Rapier 18
Kuva: www.valleyseakayaks.com

KayakPro Nemo
Kuva: www.kayakpro.com

Tiderace Pace 18
Kuva: www.tideraceseakayaks.com

Sea Kayaking UK Cadence Sea
Kuva: www.seakayakinguk.com

Seabird Designs H2O
Kuva: http://www.seabirddesigns.com




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti