Tervetuloa kisaamaan!

KOTIVESIULTRA on nettikilpailu melojille

1. Kilpailulajeja on kaksi:

A. 100km

B. 24h

2. Kilpailusarjoja on kaksi:

A. Kilpasarja

B. Joki- ja retkisarja

maanantai 24. syyskuuta 2012

Tällä kertaa Roi tussahti

Kuva: Olli S

Olli ja Peksi saivat vielä näin loppukaudesta päähänsä ajatuksen meloa satanen sileällä vedellä. Ajankohdaksi he sopivat syyskuun 22. päivän. Kun Peksille sitten tuli pieni vamma käteen, lupasin minä lähteä Ollille kaveriksi. Minua on vaivannut pitkin syksyä vanha selkäongelma ja muutama lenkki surfskillä osoitti, että minun ahteri ei pidä siitä pelistä. Niinpä päätin lähteä liikkeelle omalla tutulla Isojalalla.

Simo ja Tiina tarjosivat jälleen tukikohdan Perunkajärvellä melonnallemme. Saavuimme Ollin kanssa paikalle jo perjantai-iltana. Illan valmistautumiseen kuului tietysti saunominen ja pieni varusteiden virittely. Aamulla oli herätys jo ennen viittä. Aamutoimien jälkeen pääsimme vesille suunnitellusti: Olli klo 6:07 ja minä 2 min myöhemmin. Myös Olli S ehti paikalle todistamaan lähtöämme. Aamu oli vielä melko pimeä, lämmintä oli vain muutama aste ja järven yllä oli sankka sumu. Oli pakko tuhlata heti gps:n pattereita ja käyttää taustavaloa, jotta sai suunnistettua sen avulla järven yli. Kun sitten menin tarpeeksi lähelle rantaa, pystyin erottamaan rantametsän ja suunnistamaan eteenpäin ilman gps:ää. Rannan matala vesi tuntui kyllä paikoin hidastavan vauhtia. Meloin kohti järven alapäätä (laskujoen suuta). Noin 4 km kohdalla tuli Olli yllättäen takaa. Hän ei pystynyt meloessa vaihtamaan gps:n karttanäyttöä näkyviin ja oli sumussa melonut siksakkia tietämättä tarkemmasta suunnasta mitään. Ollilla oli lisäksi kylmän kanssa ongelmia. Surffisuksessa kastuu vääjäämättä ja tällä kelillä se ei ole hyvä juttu. Minä annoin hänelle toiset hanskani kokeiltavaksi ja jatkoimme sitten kumpikin matkaa omaan tahtiin.

Noin tunnin kuluttua oli valjennut jo niin paljon että näin suunnistaa gps:n avulla ilman taustavaloa. Sen jälkeen navigoin gps:llä pysytellen järven keskellä syvimmällä kohdalla. Kummastakaan rannasta ei useaan tuntiin näkynyt vilaustakaan. Minä pystyin tankkaamaan energiaa vesillä ollessa mutta Olli ei kiikkerällä pelillään voinut olla vesillä hetkeäkään ilman melatuke. Hänellä olikin tarkoitus käydä useammin pikaisesti rannalla tankkaamassa. Ihmettelin ajatuksissani sitä, miten hän löytää sumussa mökille?

Ensimmäisen kierroksen täyttyessä mittarissa oli 30 km ja aikaa oli mennyt alle 4 tuntia. Olin selvästi edellä 14 tunnin tavoiteaikaani. Rannalla tapasin kylmettymisen vuoksi keskeyttämään joutuneen Ollin. Minulla ei kuivapuvussa ollut isompia ongelmia.

Toisen kierroksen alussa huomasin että tuuli alkoi vähitellen viriämään. Vaikka tuuli oli vastainen, niin se tuntui silti mukavalta, koska tuuli enteili sumun väistymistä. Sumu oli kuitenkin sitkeä eikä antanut helpolla periksi. 8 km:n vastatuuliosuudella tunsin, että vauhdin ylläpito vaatii nyt enemmän ponnisteluja. Onneksi sitä osuutta seurasi käännöksen jälkeen koko järven mittainen myötätuuliosuus, jossa yritinkin säästellä voimia. Hieman ennen puolimatkaa sumu vihdoin repeili hieman kohottaen mielialaa. Toisen pään käännöksen jälkeen oli sitten taas vuorossa 7 km vastatuuliosuus. Tuuli tuntui koko ajan voimistuvan ja muutamien aaltojen päällä näkyi jo pieni kuohaus. Tuulennopeus oli ehkä 2-4 m/s. Se ei ole kovin paljon, mutta melonnassa se tuntui heti. Jouduin ponnistelemaan selvästi enemmän pysyäkseni edes lähellä tavoitevauhtiani. Matka alkoi selvästi painaa kropassa. Tällä vastatuuliosuudella ”hävisin” 10 minuuttia tavoiteajasta. Se oli paljon. Lisäksi tuntemukset olivat sellaiset, että joudun vielä pudottamaan matkavauhtia selvästi, jos aion meloa koko matkan. Hidastuva vauhti taasen tietäisi sitä, että loppumatkan joutuisin melomaan väsyneenä pimeässä. Niinpä päädyin siihen, että matkanteko saa täällä kertaa riittää. Motivaatio ja kunto eivät tällä kertaa riitä perille asti.

Toisen kierroksen täyttyessä matkaa oli koossa 60 km ja aikaa olin käyttänyt 8 h 8 min. Viimeisen kympin hitaudesta huolimatta olin edelleen selvästi 14 tunnin tavoiteaikataulua edellä. Ilmoitin rannalla odottaville kannustajille, että minä keskeytän myös. Tiina, Kati ja Simo olivat valmistautuneet omalle päivälenkilleen ja niinpä minäkin jatkoin vielä matkaa heidän kanssaan. Omaa matkavauhtiani selvästi leppoisammalla vauhdilla melottu lisäkymppi palautti voimia mukavasti ja mielessä velloi ajatus matkan jatkamisesta. Nyt oli koossa jo 70 km ja olin edelleen tavoiteaikataulussa. Pidin kuitenkin aiemman päätökseni ja lopetin matkanteon. Saunan lämpö oli liian houkutteleva. 70 km:n matkaan käytin aikaa 10 tuntia ja 9 minuuttia.

Melonta koleassa säässä oli koetellut minuakin. Oikean käden nimetön sormi oli jo pitkään ollut tunnoton. Saunan lämmössä tunto kuitenkin palasi vähitellen. Tunnon palatessa huomasin, että oikeaan käteen oli matkan aikana syntynyt rasitusvamma, jota en kohmeisin käsin ollut edes havainnut. Peukalon tyvinivel ja ranne olivat kipeytyneet ja turvoksissa. Todennäköisesti tämä rasitusvamma olisi jossain vaiheessa pakottanut minut keskeyttämään.

Näin siis tällä kertaa. Vaikka matka jäi kesken, jotain tästäkin oppi. Syksyisen koleat olosuhteet eivät sovi parhaalla tavalla tällaiseen äärimäiseen ponnistukseen. Sankka sumu oli myös yllättävän suuri ongelma ja valoisan ajan lyhyys jättää pelivaran vähiin. Ehkäpä sen vuoksi lähdin hiukan liian kovalla vauhdilla. Olisi pitänyt pysytellä tarkemmin tavoiteaikataulussa. Lisäksi kauden aikana on tullut tehtyä monenmoisia suorituksia, eikä motivaatio itsensä piiskaamiseen ole enää paras mahdollinen. Tämä oli kuitenkin erittäin hyvä harjoitus ensi kesän tavoitteeksi asettamaani Suomen rannikon melontaa varten. Tarkoitus on aloittaa rannikon melonta toukokuun lopulla ja olosuhteet silloin eivät ole välttämättä yhtään paremmat.

8 kommenttia:

  1. Opettavainen kokemus. Samalla tavalla kariutui minun ja velipojan kaksikkosatasen yritys tuuleen, aaltoon ja hypotermiaan syyskuun alussa Savossa. Me löimme leikin poikki jo 52km:n kohdalla.

    VastaaPoista
  2. Olli S:n ottamia kuvia lähtötunnelmista löytyy täältä: http://www.roimeloo.net/joomla/index.php?option=com_smf&Itemid=50&topic=1304.90

    VastaaPoista
  3. Suksi on stellar ses, lasikuituversio sport on kyseessä.

    VastaaPoista
  4. Selitykset:

    Sääennuste lupasi oikein mukavaa keliä lauantaille. Aamulla oli lähes tuuleton keli ja fiilis sen vuoksi hyvä. Onhan tyynellä kelillä mahdollisuus meloa lujaa. Järvellä näkyvyys oli n. 20 metriä, korkeintaan. Sumua oli paljon.

    Lähdin matkaan Stellarin suksella, jolla olin melonut muutaman lenkin aikaisemmin. Päällä oli anorakki ja neopreenhousut. Käteen laitoin NRS toasterit, olihan ilman lämpötila n. 1 aste plussalla.

    Heti alkumatkasta oikeasta kädestä lähti tunto pois. Tunnottomuus johtui luultavasti viikon aikana tehdyistä kalliopoprauksista iskuporakoneella, joka tärisee aika paljon. Vasemmassa kädessä kaikki toimi hyvin. Sumun takia meno ei ollut kovin vakaata ja suuntavaistoa ei ollut lainkaan. Tapasin Ilkan matkalla ja hän antoi minulle ohuet neopren sormikkaat, jotka eivät toimineet, tunto lähti kädestä heti. Oikean käden tunnottomuus jatkui ja sen lisäksi sormia sai lämmitellä puolen kilsan välein. Pidin keskinopeuden kuitenkin 9,5 km/h.

    Kun olin melonut n. 18 km kaaduin. Suksella ei eskimoa tehdä ja sen vuoksi lähdin uimaan. Onneksi ranta näkyi ja uin sinne. Kaatuminen johtui siitä, että oikea tunnoton käsi lipesi irti melasta ja aiheutti horjahduksen. Rannassa tein jo päätöksen, että melon takaisin lähtöpaikkaan ja lopetan leikin siihen.

    Plus aste läämintä ja ukko läpimärkä = ihan saatanan kylmä. Kaken huippuna oli, etten ollut varma kuinka pitkä matka on vielä mökille. Meloin lujaa, jotta pysyisi kohtuudella lämpimänä. Melottuani n. 2 km aloin miettimään, että olenko mennyt mökistä ohi. Sumua oli edelleen runsaasti ja näkyvyys todella huono.

    Rantauduin ja katselin GPS-karttaa. En saanut siitä oikein mitään selvää ja kiroilin, kun en ollut ottanut lähtöpaikasta pistettä gepsiin. Aloitin laskutoimituksen. Laksin kuinka paljon meloin mökiltä toiseen suuntaan ja arvioin missä vaiheessa olin ohittanut mökin. Sitten taas laskeskelin kääntymisen kilsoja ja arvioin matkaa mökille. Päätin jatkaa samaan suuntaan. Matkaa mökille oli n. 500 metriä. Onneksi lähdin oikeaan suuntaan, koska olin jo todella huolissani itsestäni ja kylmettymisestä.

    Retken opetukset:

    Laita aina lähtöpaikka gepsiin. Varustaudu kuivapuvulla. Elä tee kovia töitä edellisellä viikolla. Käytä järkeä ja jätä joskus suosiolla hulluttelut väliin. Ota kännykkä mukaan. Melo kajakilla, koska sillä voi tehdä eskimon.

    Matkaa 21,5 km. Ja sen päälle 3 tuntia lämmittelyä.

    Siirryn loppukaudeksi koskihommiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karua on suksimiehen arki syksyisellä napapiirillä...

      Poista
  5. Jostain syystä minulle tuli lauantain melonnasta myös oikeaan käteen rasitusvamma, joka vaikuttaa vieläkin. Peukalo oli pari päivää tunnoton, mutta on nyt jo kunnossa. Eilen työskentelin Pohjois-Kittilässä ulkona nollakelissä ja luntakin sateli vähän. Sää tuntui todella kylmältä ja sormia paleli ajoittain. Oikean käden pikkusormi meni päivän aikana turraksi ja tunto palasi vasta illalla. Myös minä käytin lauantaina NRS:n Toaster -rukkasia. En ole koskaan melonut niillä pidempää matkaa. Ne ovat aika jäykät ja se varmaan kolean sään kanssa yhdessä vaikutti rasitusvamman syntyyn.

    Ilkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kokenut, että mitkään hanskat tai rukkaset eivät toimi melonnassa. Käsi on hyvin ympäristöorientoituva kapine. Sadat kilometrit samalla varren paksuudella totuttavat käden ja kämmenen lihakset. Väitän, että teistä jokainen huomaisi murto-osankin erot varren paksuudessa.

      Kinnas tai hanska lisäävät otepaksuutta varresta paljon. Käsi rasittuu uudella tavalla. Rukkasen kankea varsi poikkeuttaa totuttuja liikeratoja ja kiputila onkin siinä jo aika hyvin paketoituna.

      Kylmällä kelillä olen käyttänyt norsuja eli niitä melontarukkasia, joissa käsi saa paljaana otteen varresta. Märkäkin käsi pysyy hyvin lämpimänä, kun tuulen vaikutus eliminoidaan. Lyhytvartiseen norsuun saa käden sujautettua näppärästi takaisin esim nenän kaivamisen jälkeen.

      Norsujen käyttömukavuus toimii kylmälläkin. Olen melonut norsuilla kädet märkänä pakkasellakin.

      Sen sijaan, jos homma menee uimeksi, ollaan heikoilla. Hikisetkin kädet jäähtyvät 4-asteiessa vedessä nopeasti. Re-entryt rolleilla tai ilman täytyy pusertaa nopeasti ennen kuin koura kohmettuu. Kevään ensilenkeillä olen käyttänyt norsujen alla kädessä ohuita asentajahanskoja, joiden päälle olen vetänyt kumihanskat. Otetuntuma on lähes identtinen paljaaseen käteen. Tuolla hanskakombolla voittaa kylmässä enintään 30 sekuntia, mutta se saattaa riittää.

      Tätä kirjoittaessa tuli mieleeen kuva Ollin käsistä 24h:n jälkeen. Varmasti koskessa rymyäminen rassaa kouria enemmän kuin sileän läpsyttely. Toisaalta makea vesi rassaa käsiä enemmän kuin Itämeren kevytsuolavesi.

      Itämeren suolapitoisuus on hyvin lähellä kehomme omaa suolakoostumusta. Itämeren suolavesi suorastaan huoltaa ihoa.

      Ero on selvä. Hiukankin pidempi lenkki järvialueella tuottaa heti jonkin nirhauman tai rakon. Merellä kädet pysyvät posken pehmeinä. Kannattaa muistaa, että oikeasti suolainen waltamerivesi rassaa kokeneenkin melojan käsiä sitten hieman enemmän.

      Poista